Вимерлий вид снігура виявили на Азорських островах

На острові Грасьоса, який належить до архіпелагу Азорських островів, зоологи з Німеччини та Іспанії виявили останки стародавнього великого снігура Pyrrhula crassa. Це перший вид ряду горобцеподібних, знайдених на Азорських островах. Древній снігур був найбільшим з усіх нині відомих видів родини в’юркових. Інформацію про знахідку було опубліковано в зоологічному журналі Zootaxa.

Вимерлий видСнігурі – це співочі птахи, які поширені майже в усіх куточках світу, за винятком Мадагаскару, Нової Гвінеї, Австралії та Океанії. Здебільшого вони ведуть осілий спосіб життя. Однак є деякі представники, які здатні долати тисячі кілометрів.

 

Чому зник найбільший снігур?

Зоологи, які вивчають птахів на архіпелагах Атлантичного океану, таких як Азори, Канари, Мадейра та Селваженш, часто знаходять там рештки різних видів птахів, в тому числі й ряду горобцеподібних. Як відомо, деякі види острівних птахів вимерли протягом другого тисячоліття нашої ери. Наприклад, на Канарських островах в кінці XX століття були виявлені кістки птахів родини в’юркових. Птахи, ймовірно, вели осілий спосіб життя, погано літали або не літали зовсім, а тільки стрибали. Свої гнізда, як припускають дослідники, вони влаштовували на землі або в чагарнику. Це дозволяло новим видам ссавців, які прибували  разом з аборигенами, безперешкодно полювати на них. Як результат, птахи зникли взагалі.

Пташина різноманітність Азорських островів також скоротилося. В ході недавнього дослідження островів були виявлені останки двох видів вимерлих співочих птахів. Крім того, вчені з’ясували, що ще кілька видів знаходяться на межі зникнення. Острів Грасьоса, на якому виявили останки стародавнього снігура, також входить в архіпелаг Азорських островів.

 

Пташина пастка

Кістки Снігура були знайдені в невеликій печері вулкана Калдейра, якому вже більше 12 тисяч років. Печера була своєрідною пасткою для птахів і до сих пір є місцем для накопичення кісток. Мабуть, пернаті залітали в печеру у пошуках їжі чи гілок для гнізд, але розбивалися об її стіни і гинули. Кістки були зібрані безпосередньо з поверхні скелі.

P. crassa відрізняються від сучасних снігурів розмахом крила та величиною черепа. Розмах їх крила становив приблизно 10 сантиметрів, тоді як у їхніх найближчих європейських родичів він не перевищує 7-8 сантиметрів. Також P. crassa мали більшу вагу тіла – близько 45 грам проти 16-26 грам у птахів Центральної Європи. У знайденого виду був досить обмежений ареал проживання, що включав тільки Азорські острови. У раціон древніх снігурів входили фрукти, ягоди, дрібне насіння та бруньки.

Вимерлий видНа малюнку для порівняння представлені різні представники ряду горобцеподібних. Перші два черепа (зверху вниз) належать європейським видам. Нижній череп – Pyrrhula crassa. Біла вертикальна смуга дорівнює 1 сантиметру.

Причиною зникнення P. crassa, ймовірно, стало руйнування їх місць проживання. До появи людини весь архіпелаг покривав ліс. Зараз же він становить лише 3 відсотки території архіпелагу. Прибулі разом з людиною нові види хижих тварин також вплинули на популяцію птахів.

Раніше ми повідомляли, що екологи показали унікальних птахів-барабанщиків.

 

Джерело: Екологічний блог (ruslo.info)

Другие новости экологии:
  • 3
    Shares

Залишити відповідь